Historiaa

Pirkanmaan Auto-Alan Veteraanit ry. perustettiin Tampereella marraskuun 26 päivänä 1973

 

Yhdistyksen hallituksen jäseniksi valittiin:
Penttilä Yrjö puheenjohtaja,Viitanen Lauri varapuheenjohtaja, Ojanpää Eino sihteeri ja varainhoitaja Kosteikko Eero, Jokela Paavali, Lauttio Mauno, Salovaara Aksel, Säde Jaakko, Vartimo Niilo, Mantere Reino

Pirkanmaan Autoalan Veteraanien perustamiskokouksessa asetettiin sen erääksi tavoitteeksi ”kerätä historiallista tietoa Tampereen ja lähiympäristön liikenteen alkuajoista ja sen myöhemmistä vaiheista ja tallentaa se”.

Yhdistys asetti tehtävää varten 3-4 jäsenisen toimikunnan. Ensimmäiseen konkreettiseen tulokseen päästiin vuonna 1975, kun professori Erkki Ala-Könnin johdolla haastateltiin mikrofooninauhalle usean yhdistyksen jäsenenmuistikuvat liikenteen alkutaipaleelta. Nauhat (14 kpl) tallennettiin Tampereen Yliopiston Kansanperinteen laitokselle.

Kotiseutumies, ammattientarkastaja Kalle Suursara oli nuoruudessaan katsellut maailman ja etenkin Tampereen menoa Pispalassa ja kirjoitti niistä lehtiinkin. Eläkkeellä ollessaan hän alkoi tutkia poliisilaitoksen ja maistraatin arkistoja ja niissä olevia merkintöjä autoista, ajokorteista ja myönnetyistä liikenneluvista. Pikkutarkkana ja perusteellisena miehenähän tekikin tässä mielessä suuren työn. Hänen terveytensä alkoi kuitenkin heikentyä ja kuoli vuonna 1985, työ jäi täten kesken.

Jo Suursaran eläessä historiatoimikunta otti yhteyttä erääseen Aamulehden toimittajaan ja toisen polven automieheen Ossi Säpyskään ja Pirkanmaan autoliikenteen historian kirjan aikaansaaminen uskottiin heidän tehtäväkseen. K.o. toimittaja luopui kuitenkin kohta tehtävästä, työ oli liian suuritöinen oman toimen ohella suoritettavaksi. Kirjoitusvastuu jäi nyt yksinomaan Säpyskälle.

Historiatoimikunta on vuosien mittaan vaihtunut, sairaudet ja kuolema ovat niittäneet satonsa, niinkuin tällaiselle veteraaniyhdistykselle on ominaista. Aikaisemmissa toimikunnissa ovat olleet vetojuhtina mm. Yrjö Penttilä ja Reino Mantere, joille kiitos suoritetusta työstä, vaikka he eivät enää olekaan tätä kiitosta kuulemassa.

Kuvassa historian kirjoittaja Ossi Säpyskä ja toimikunnan jäsenet Viljo Kaitala, Antti Antila sekä Kalevi Nieminen syksyllä 1988.

Ossi Säpyskän kirjoittama kirja: Pirkanmaan autoliikenteen vaiheet julkaistiin 1988. Erikoisen kiitoksen ansaitsevat Lauri ja Linda Viitanen heidän lahjoituksestaan kirjan painatuskustannuksiin. Myös liikenneneuvos Yrjö Penttilä (1903-1982) oli innolla tukemassa kyseistä teosta.